Illegale kap Schalkwijkerstraat

Bijdrage van een van onze vrijwilligers
Enige dagen geleden liepen we 's middags op de n-schalkwijkerweg toen we opeens een kettingzaag hoorden starten. Op de een of andere manier hadden we meteen het gevoel dat er iets niet klopte. De boom is te mooi voor een kapvergunning. Beeldbepalend, ca. 50 cm diameter op 1,30 m hoogte. Een grote boom dus. De boom is zelfs te zien op google streetview, alleen nu nog 1,5 keer groter.
Bij de kap, die heel erg haastig en nerveus verliep, ging ook alles fout: de een was aan het zagen, een ander stond met een touw over de weg de boom richting het Spaarne te trekken. Luid schreeuwend probeerde de trekman de zager te verstaan te geven dat het hem niet lukte én te trekken en de fietsers tegen te houden. De fietsers bleven doorrijden en op het moment van de fatale klap, ..... viel de boom 150 graden de andere kant op, vlak langs de boerderij, in een hoge haag.
Verschrikkelijk om te zien! Meteen de gemeente gebeld. Gelukkig kreeg ik meteen de juiste man te pakken. Er bleek inderdaad geen vergunning afgegeven voor dat perceel. Er is direct een controleur langsgestuurd die de eigenaren heeft aangesproken. Deze hielden zich van de domme en ze hadden 'geen idee dat je in Haarlem een kapvergunning nodig heb' !
De eigenaar wordt verplicht om alsnog een kapvergunning aan te laten vragen en een grote boom te herplanten. Hij komt hier nog goed mee weg. Er staat tot 2 maanden gevangenisstraf op illegale boomkap. De gemeente gaat in dit geval niet over tot strafvervolging omdat de boom waarschijnlijk toch wel een kapvergunning zou hebben gekregen.

De Haarlemse Bomenwachters vragen zich wel af of in dit geval strafvervolging niet op zijn plaats zou zijn geweest -het gaat tenslotte om een beeldbepalende grote boom- en overleggen nog met de verantwoordelijken hierover.

Lees hier verder wat u kunt doen als u een illegale kap ziet gebeuren.

terug naar Actueel